İlk Stajımı/İşimi Nerede Arar, Nasıl Bulurum?

Göker Güner
Türkçe Yayın
Published in
4 min readMay 21, 2022

--

Unsplash’ten alınmıştır.

Merhabalar, sizlere bu yazımda Yazılım alanında eğitim gören öğrenciler ve yeni mezunlar için rehber olması dileğiyle kendi iş ve staj bulma tecrübelerimi paylaşacağım.

1 ) Yeterince İş/Staj Bulma İmkanı Var mı? Pandemi, İşsizlik Yazılım sektörünü ne kadar kötü etkiledi?

Öğrencilik döneminde staj ararken de, mezun olduktan sonra iş aradığım süreçlerde de “Stajyer alımı yapmayan şirketler, aradıkları kriterler, ilanların azlığı” gibi şikayetler diğer meslek gruplarındaki çevremden çokça duyduğum şikayetlerdi. Söz konusu Yazılım sektörü olduğunda kimsenin sizi ümitsizliğe düşürmesine izin vermeyin, yeteri kadar uzun bir süre ve doğru şekilde ararsanız staj da, iş de bulunuyor. Az sonra anlatacağım tecrübesizliklerimden çıkaracağınız derslerin faydalı olmasını umuyorum(Ben bile bulduysam siz de bulursunuz şeklinde bir moral de verebilir :) ). İyi haber: İlan sayısı yeterince fazla. Kötü haber: Başvuran sayısı da.

2 ) GitHub Profili Olmazsa Olmaz mı? Sertifikalar, Etkinlikler vb. Ne Kadar Etkili?

İyi düzenlenmiş bir Github profilinin işe yaramayacağı bir mülakat yoktur elbette. Bir Github projenizin olmayışı sizi karamsarlığa sürüklemesin, staj bulurken de, iş bulurken de projelerimin olduğu bir Github profiline sahip değildim. Dahası, lisans eğitimimi Bilgisayar Mühendisliği alanında da almadım. İlk stajıma gittiğimde hiç yazılım bilmiyordum. Yapay Zeka stajına giderken de yine Python bilmiyordum. Temel yazılım bilgimi tamamen stajlarda edindim.

Katıldığımız etkinliker ve aldığımız sertifikalar konusunda önümüz biraz daha net. Etkinliğin içeriği teknik de olsa adı “Katılım Sertifikası” olan sertifikaların direkt olarak bir işlevinin olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Çoğu sertifikayı CV’nize yazmayı bile tercih etmeyebilirsiniz belki. Online platformlardaki eğitimlerle aldığınız sertifikalar(Udemy, Coursera vb.) da direkt olarak işe yaramaz elbette. Bununla birlikte, bu çabanızın staj arayışında karşılık bulmasını istiyorsanız “Online eğitimler vb. ile kendimi bu alanda geliştirmeye çalışıyorum, ama kendi başıma öğrenmeye çabalamaktansa bir iş ortamında öğrenmenin daha faydalı olacağını düşünüyorum.” etkili bir cümle olabilir. Özellikle de staj arayışında kilit nokta, ne bildiğinizden çok, ne aradığınızın farkında olmanız ve öğrenme isteğinizi karşı tarafa ifade edebilmenizdir.

3 ) Nerede/Nasıl Arayalım?

Burada ilk olarak bahsetmek istediğim platform, özellikle de kariyerine yeni başlayanlar için olmazsa olmaz gördüğüm LinkedIn. Yazacak hiçbir şey bulamamış olsanız bile(ki öğrenciliğinizin başında bu çok normal) düzgün bir profil fotoğrafı konmuş, olabildiği kadar özenli bir LinkedIn profili çok önemli.

Peki nasıl kullanabilirsiniz?

Yayınlanan ilanları kendi seviyeniz, yetenekleriniz ve çalışmak istediğiniz lokasyona göre filtreyelebilirsiniz. Daha sonra uygun ilanlara başvurabilirsiniz. LinkedIn burada önemli bir kolaylık sağlayabilir: İlana başvurduktan sonra ilan verenin kimliği belliyse kendisine ulaşabilirsiniz. Eğer belli değilse başvurduğunuz şirketin İK uzmanını veya başka kıdemli bir yöneticisi, takım lideri vb. pozisyona sahip biriyle iletişime geçebilirsiniz. “Ben bu ilanınız için başvurdum, sizinle birlikte çalışmayı çok istiyorum, işe alım süreciniz nasıl ilerliyor acaba?” temalı, çok da uzun olmayan ve kendinizi hatırlatmanızı sağlayacak kısa bir kişisel mesajın faydası dokunabilir.

Platformları konuşmaya devam etmeden önce hatırlatmakta fayda gördüğüm bir nokta var. Çalışmak istediğiniz bir şirket varsa, ilana çıkmalarını beklemeyin. Şirket mailine kendinizi, arayışınızı anlatan ve CV’nizi eklediğiniz bir e-mail gönderip yine LinkedIn’den onlarla çalışmak istediğinizi söyleyebilir, stajyer alımı yapıp yapmadıklarını veya işe alım politikalarının nasıl işlediğini sorabilirsiniz. Attığınız mesajların gözünüze sayıca fazla gelmesi sizi düşündürmesin. Benim hem staj hem de iş bulabilmek için ayrı ayrı 100 civarında firmaya başvurmam gerekmişti. Ben Bilgisayar Mühendisliği çıkışlı olmadığım ve alan değiştirmem gerektiği için, siz belki bu konuda daha şanslı olursunuz ve daha az başvuruyla bu şansı yakalarsınız. Ama her şartta, istekli olup atak davranmanız gerekebileceğini unutmayın, rakiplerinizin çokluğuna yazının girişinde değinmiştik.

Değinmek istediğim ikinci platform, Yapay Zeka odaklı. Kendi alanım da Yapay Zeka olduğu için bir parantez açmak istedim. Staj ve iş arama süreçlerimde, bu platformdaki tüm firmalara tek tek mail attım ve ulaşmayı denedim. Oldukça yorucuydu tabii, ama sonuçlarına değdiğini söylemeliyim:http://turkiye.ai .Buradaki tüm start-up ve scale-up’lara mail atmıştım.

Gönlünüze göre staj ve iş arayabileceğiniz, benim kullandığım ve faydasını gördüğüm diğer platformlara gelince;

www.kariyer.net

( Olmazsa olmazımız, hiç kimse yokken o vardı :) )

Startup Jobs İstanbul

https://portal.ariteknokent.com.tr

(İTÜ Teknokent’in portalı. Üye olduktan sonra buradaki şirketlerin iş ilanlarını görüp başvurabilirsiniz.)

www.yildizteknopark.com.tr

(YTÜ Teknopark’ın firma listesi. Kategorilerine göre tüm firmaları görmeniz mümkün.)

toptalent.co

TalentGrid — talentgrid.io

Coderspace | Yazılımcıların Kariyer Platformu — www.coderspace.io

Buradaki ilanlara başvurmanızın ardından başvurunuzun takibi için LinkedIn’den ilan sahibi veya şirket ile iletişime geçebileceğinizi tekrar hatırlatmakta fayda var.

Yazımda anlattıklarım kendi tecrübelerim olsa da, sizlere de faydalı olmasını umuyorum. Sonraki yazılarda görüşmek üzere.

Göker Güner — Machine Learning Engineer (Dev & ML Ops)

--

--

Göker Güner
Türkçe Yayın

YTU Alumni. ML Ops & Engineer at AlternaCX. Data&AI Enthusiast. MS Student at Bahcesehir University AI Program with Thesis.